TAPASZTALATAINK

Tisztelt Klubtársak!

Mindenkinek adott a lehetőség, hogy beszámolót készítsen az aktuális tenyészidőszakban a tenyésztési eredményeiről és a honlapon megjelentesse. Tulajdonképpen egyfajta szakmai fórumnak szánjuk ezt a lehetőséget, hogy olyan tenyésztők tapasztalatairól is értesüljön a honlapunkra látogató, amelyeket közvetlen kapcsolat hiányában nem kapna meg. Hiszen mindegyikünknek vannak galambász barátai, akivel folyamatos kapcsolatban áll és olyanok is, akivel esetleg csak egy-egy kiállítás alkalmával találkozunk.
A lehetőség adott, kérek minél több tagtársat, ha van lehetősége készítsen néhány fotót galambjairól, esetleg barátjának galambjairól és egy rövid beszámolóval együtt jutassa el a honlapon feltüntetett e-mail címre.
Kérem azokat, akiknek megvan erre a technikai lehetősége, segítse azokat a galambász barátainkat, akik emiatt esetleg akadályoztatva vannak.

Üdvözlettel: Pintér Szabolcs


 


- 2020 -

Lehet-e észrevétlenül galambászni? - Matuszka István

"Ha Strasszer tenyésztő lennék! - Uhrner Antal tollából" PDF.


- 2019 -

Pintér Szabolcs fiatal strasszer galambjai 2019


- 2018 -


A begytej mesterséges pótlása PDF.


- 2017 -


 

Baráti találkozó Zsámbék, 2017. június 22. - Pintér SzabolcsBaráti találkozó Zsámbék, 2017. június 22. - Pintér Szabolcs


A Német Strasszer Fajtaklub 2016/2017-es információs füzete (német nyelven)

- 2016 -

- 2016 -


 


- 2013 -

 

Tisztelt Tenyésztőtársak!

Újabb év és egyben tenyészév van mögöttünk. Idén talán kicsit később jutottam oda, hogy megosszak pár gondolatot az idei tapasztalataimmal kapcsolatban, de végül megérkeztem.

A tenyészévemet tekintve sajnos nem sok újdonságot tudok elmondani a tavalyi évhez képest, azaz nem mondhatom, hogy egy sikeres év áll mögöttem. 24 db fiatalt gyűrűztem, ami a nagyságrendet tekintve nem is rossz szerintem, ennél több nem is kéne jövőre sem, csak hát a minőség.A fiatalokból egyetlen kovácsolt hímet és egy simakék tojót tudok tenyésztésben tartani, a többiek mentek a maguk útjára. Vagy a börze vagy a leves. Azonban minden rosszban van valami jó. Ez a két fiatal sok reményre ad okot, ebben a két galambban mégiscsak az előrelépést látom minőség tekintetében.

Ilyen kovácsolt hímem nem volt még szerintem, a megelőző években is bevált receptnek számító Kiss Sándor - Rusvai János - Pintér Szabolcs egyvelegből esett, viszont most egy kicsit jobban sikerült koncentrálni a pozitív tulajdonságokat, mint az előző évek fiataljaiban. A legfontosabb számomra, hogy egy amolyan harmonikus benyomást kelt ez a hím a ketrecben és ugyebár az összbenyomás az nagyon fontos – aztán el lehet kezdeni keresni a hibákat.

A simakék tojó igazából egy műhelygalamb. Nem állítanám ki a szeme színe miatt sem, illetve a fejrajza végett sem, azonban annyira rövid, zárt, jó színű, tollú, jó fejű galamb hogy a tenyésztésben nagyon sokat várok tőle jövőre, nem mellékesen egy olyan mély, elöl jól kikerekített vonalú tojó, amiből többet is szívesen etetnék. A simakék a kovácsoltak mellett nálam csak asszisztál, de ez a tojó reménykeltő.

A tenyésztés mellett azt gondolom, nem mehetünk el az idei kiállításaink mellett sem, kiemelve a gyomaendrődi Európa kiállítást. Első alkalommal vettem részt személyesen is ilyen megmérettetésen. Aki ott volt remélem, csak megerősíteni tudja a véleményemet, miszerint nagyon szép kiállítást tudhatunk magunk mögött. Ennyi strasszert még soha sem láttam egyben. Nagyon impozáns látvány volt már csak maga a csarnok is, hát még a megtöltött ketrecsorok.

Igazat kell adnom annak a gondolatnak, hogy részt kell venni az ehhez fogható kiállításokon, a lehetőségekhez mérten természetesen. Ennyi galamb között bírálat nélkül is látnia kell az embernek, hogy hol is tart a tenyésztésben. A véleményem, hogy Európában nagyon jól állnak a magyar strasszerek, köszönhetően tenyésztőinek, tenyésztőik szakértő munkájának.

Az én fejemben úgy érzem most került csak a helyére a 97 pontos strasszer fogalma. Merthogy nem csak Németországban van ám 97 pontos strasszer, vannak ilyenek szép számmal a magyar tenyésztők udvaraiban is. Érdemes lehet a későbbiekben átgondolni az elmúlt években követett bírálati rendszert és mérlegelni, hogy nem kéne-e nekünk is 97 pontig bírálni. Ez a kibővített skála jobban, finomabban adhatna visszajelzést a tenyésztőknek a galambjaikról, nem mellékesen a német katalógus mellett, arányaiban a magyarországi kiállítások katalógusaiban is találnák ilyen eredményeket szép számmal. Én biztosan azon fogok dolgozni jövőre is, hogy az egyik ilyen az enyém legyen.

Minden tenyésztőtársnak békés, boldog karácsonyi ünnepeket, jó egészséget és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánok!

Üdvözlettel:

Pintér Szabolcs

2013.12.19.
Tisztelt Tenyésztőtársak!

Elsősorban szeretném megköszönni azt a kitartó és elszánt hozzá állást amit vezetőségünk,többek között Knapcsek Lajos elnökünk véghez vittek a nálunk harmadikként megrendezésre került Strasszer Európa kiállításon!

Személyesen tapasztaltam, hogy több kiállító sem volt biztos saját szállásfoglalási mivoltában. Ezek a problémák úgy gondolom,hogy abszolút megoldhatóak lehetnének,ha mindenki egy kicsit jobban ügyelne saját vendéglátásának biztosításáról!!!

Mivel jövőre 2014. december hónapban történő Nemzeti Strasszer Kiállítás nálam fog megrendezésre kerülni, ezért ezekből a hibákból tanultam. Úgy fogom ezeket a problémákat megoldani, hogy minden egyes vendég számára kiállítunk egy szállás visszaigazolást email-ban, melyek biztosítják a vendégek számára a biztos szállás lehetőségét.

Véleményünk a III.Europa strasszer kiállítással kapcsolatban:

Elsőbbséget élvezünk minden más kiállítással szemben, mikor a galambokat egysoros ketrecben helyezzük el!! - Szemben a nagy Német kiállítással.

A galambokról:

Barátommal Grádvohl Péterrel arra jutottunk,hogy a MAGYAR STRASSZERGALAMB tenyésztése egész jó úton halad!! Előre bocsátom,hogy mi senkit nem akarunk mérlegelni!!!! Nagy örömmel láttuk,hogy a fekete strasszerok nagyon szép számban vettek részt a kiállításon,valamint kiváló minőségben,nagyon jó feszes tollal és láthatólag tömeges mérettel(kézben fogva). Véleményünk szerint a LAKK szín az valóban lakk kell, hogy legyen, ennek nagyon sok galamb megfelel, de nagyon fontos.

Kék szalag nélküli madaraink:

Olyan követelményeknek kell megfelelni a mai kék szalag nélküli strasszergalamboknak, hogy félreértés lehet a fajtaleírás szerinti követelményekhez képest!!!!!!!

Tenyésztőkként bátran mondjuk,hogy a kék szalag nélküli strasszer tenyésztése az ugyancsak nagyon nehéz feladat mint bármelyik másik szín!!! Mivel a kiindulási pont az a mi általunk tenyésztett szín!

Röhej, hogy egyszer az a favorit, hogy alsó vonal, majd a fej, később kerek szárnypajzs stb............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Közösen kell látni a jó STRASSZERT! Ezen a kiállításon sok jó (Tenyészthető) galamb volt.

Nézzük meg a pontokat és gondoljuk át, hogy egy fiatal galamb milyen értékelést kaphat?

Szerintünk bele kellene mélyedni abba, hogy mennyi idős pontosan egy fiatal galamb és azután kellene pontozni (LEHETETLEN)!!!!! Sajnos ez kivitelezhetetlen és nem is lehetséges máshogy.

Nagyon nagy előnyben vannak hozzánk képest a Nyugati tenyésztők, mivel általában januárban kezdenek tenyészteni és emiatt sokkal felkészültebb fiatal állományt tudnak hozni egy adott kiállításra.

Szerintünk ez a különbség akár 2 pontot is jelenthet!

Egyéb színekről a véleményünk hasonló, mint az alábbiakban írtuk!

Nagyon jó, kitűnő, eredményes Tenyésztést kívánunk minden egyes Hazai és Külföldi Tenyésztő-társunknak!

Mózes Rudolf és Tenyésztőtársam Grádvohl Péter nevében,

valamint boldog karácsonyt és új esztendőt kívánva !!!!!!!!

2013.11.21.

- 2012-

Pintér Szabolcs, 2012.07.04.

Tisztelt Tenyésztőtársak!

Bár a tagságot ebben a témában nem sikerült mozgósítani és sok okosságot, tapasztalatot közkincsé tenni, én mégis megosztom az idei tapasztalataimat is a tenyésztés tekintetében.

Hagy idézzek a tavalyi beszámolómból: „Az elmúlt 6-8 év próbálkozásainak megkoronázása az idei év.”

Ehhez képes elég egyszerű, ugyanakkor illúzióromból lesz az ide, mert a közel semmit gyorsan meg lehet osztani. Lényegében eddigi tenyésztői tevékenységem legrosszabb tenyészidőszakában vagyok. Az eredmény minőségét és mennyiségét tekintve is lehangoló a helyzet. 12 darab legyűrűzött fiatalom van, amiből minőség tekintetében egyetlen fiatalt tudok említeni.

A galambok költési ciklusa, mint olyan egyszerűen eltűnt nálam. Páronként változó, hogy egy sikeres költést követően, mikor tojnak legközelebb. Van olyan párom, amelyik tavaly tökéletesen működött, idén miután kijött az első fióka alóluk, rá egy hónapra tojtak legközelebb. Azt már tapasztaltam, hogy az első, második költési ciklusban van több-kevesebb üres tojás, de hogy sikeres költést követően a tenyészidőszak közepén tapasztaljak ilyet, az újdonság.

Betegségnek látható nyomát nem tapasztalom, a takarmányozást, vitaminellátást, kiegészítőket tekintve igyekszem a legtöbbet megadni a galamboknak. Ezért is örülnék, ha többen megosztanák a tapasztalatukat, hátha valami egyszerű dologban rejlik a megoldás, mert szerintem minden nem fogható az „időjárásra”.

Üdvözlettel:

Pintér Szabolcs


- 2011-

Pintér Szabolcs, 2011.09.12

Tisztelt tenyésztőtársaim!

Az elmúlt 6-8 év próbálkozásainak megkoronázása az idei év. Igaz, ez az első olyan év, amikor állományomat a teljes tenyészidőszakban magam a "saját házam táján" gondozhattam. Természetesen voltak jobban és kevésbé jobban költő párok, de összességében elmondhatom, hogy a kulcsszerepet játszó galambok jól teljesítettek a tenyésztésben és több galambtól átpárosításokkal sok információhoz jutottam. Idén könnyebb lesz szelektálni is. Az egészségügy is rendben van. Ezért köszöntet is kell mondanom több galambász barátomnak, ismerősömnek, akik megosztották velem tapasztalataikat és használható tanácsokkal láttak el. Úgy gondolom főleg a megelőzés sikerült jól, gyógyítgatnom szinte semmit sem kellett. Köszönet érte Rusvai Jani barátomnak, Kiss Sanyi bátyámnak, Csala Sanyi bácsinak, Józsa Palinak, Sipos Gabinak és mindenkinek, aki segített idén is a tenyésztésben. A termelt mennyiség minden elvárást felülmúlt, a minőséget majd eldöntik a klub bírálói. Mindenkinek sikeres kiállítási időszakot kívánok!.

Üdvözlettel: Pintér Szabolcs- 2010-

Józsa Pál, 2010.09.14

Tisztelt tenyésztőtársaim!

Mózes Rudi barátom írása arra késztetett, hogy gondolataim én is megosszam Veletek.
Vége a tenyészidénynek, s úgy tapasztalom nem túl fényesre sikerült. No majd jövőre, gondolják sokan, bízva a szerencsében és a csodákban. Csodák pedig nincsenek.
Újra előkerül a vezetés, pedig arról igazán nem Ők tehetnek, hogy milyen létszámú és minőségű fiatalokat tenyésztünk.
Teendőik ezen kívül is akadnak szép számmal, többek között
- időben ellátni a tenyésztőket a rendelkezésükre álló információkkal
- gondoskodni a bírálók létszámának és felkészültségi szintjének emeléséről, elsősorban motivált fiatalokra gondolok.
- nem halogatható a tagdíj emelése, de csak a többség számára elfogadható mértékben,
- garantálni a bírálatok tisztaságát.
A kiállítások helyszíneit és a rendezések színvonalát nem sok kritika érheti.
Véleményem szerint a probléma forrása mi magunk vagyunk, s az előre lépés is csak rajtunk múlik. Világosan kell látnunk, hogy a használható tenyészgalambokon túl a siker záloga az állományunk egészségi állapota. Ez utóbbi min. 50% a sikerhez vezető úton.
Teendőnk akad bőven, itt a nagyvedlés időszaka.
A nem teljesen egészséges, külső-belső élősködőktől sanyargatott galamb vedlése nem lesz teljes. Ezektől, a galamboktól a következő időszakban nem várhatunk rendkívüli eredményeket.
Minden tenyésztőtársamnak jó egészséget és eredményes szereplést kívánok a következő kiállításokon.

Üdvözlettel: Józsa PálMózes Rudolf, Győrújbarát 2010. 07.29.

Sokak számára be kellene alaposabban mutatkoznom,de úgy érzem ezt hanyagolhatom.
Véleményem a MAGYAR STRASSZERGALAMBOKRÓL a következő:
- Rajzos madaraink minősége (minden vonatkoztatásban) számomra maximim elégséges.
- Eddigi rövid fajtaklubban való tagságom tapasztalatai alapján megállapítom,hogy a galambászat iránti szeretet,nem összetartást,hanem lényegében főként rivalitást motivál!!
- Ezen tényező normális emberi viselkedés,de azonban vegyük tudomásul komoly ellentéteket szül!
- Javaslom próbáljunk többet,sőt még többet együtt dolgozni!
- Alapvető probléma nálunk,hogy végtelenül kevés szó esik a lényegről a Galambokról milyennek szeretnénénk látni az ideális madarat!
- Foglalkozzunk vele,mert ha nem egy helyben fogunk(fognak) topogni, amely még nagyobb eltérést fog okozni galamb és galamb között!!
- Mivel, kiállítás csak egy évben egyszer van ezért ezekre a lényegi dolgokra kevés idő áll rendelkezésre, ezért fordíttsuk a galambászat lényegére:
- mi a norma,mi az alapkövetelmény,valamint mivel(milyennel)legyen más!
- foglalkozzunk többet az általunk tenyésztett STRASSZERRRAL!!
- 2010-es tenyész esztendőről annyit, hogy fiataljaim számában nincs hiány, többit eldönti a bíráló bizottság!

Üdvözletemet küldöm minden sport társamnak, valamint mielőbbi sikereket kívánva!
Rusvai János, Budapest 2010.04.25.

10 pár strasszerrel kezdtem ezt az évet március közepén. Kék, kékkovácsolt, vöröskovácsolt és fakó színekben. Az első keltés 20 %-os sikerességgel zajlott, az első fiókákat április közepén tudtam legyűrűzni. A második költés termékenysége már jóval eredményesebb, amivel elégedett vagyok. Április végére, május elejére várom a következő keltést, májusban biztosan több fiókát fogok már felgyűrűzni.Pintér Szabolcs, Zsámbék 2010.04.30.

Március elején párosítottam. Az elmúlt években még soha nem tettem ezt ilyen korán. Az eredménye, hogy gyorsabban áteset az állomány az első 80 %-ban sikertelen keltésen. A maradék 20 %-kal sem volt szerencsém, mert egy kényszerű költözés miatt egyetlen fiókát tudtunk megmenteni - hála Rusvai Jani barátom dajkáinak. A második keltés már közel 100 %-ban sikeresnek mondható. Egy pár sikertelen második tojása miatt át kellett párosítanom, sikeresen. Az új párosítás eredményei párosával kötött tojások. Jelenleg 6 fiókám van, a következő 2 hétben további 6 fióka kelésével számolok. A fiókák kelésével elégedett vagyok, a kicsik szépen minden segítség nélkül bújtak ki. Egy párom van, amelyik sikertelenül tojt már többször, az ő sorsuk is átpárosítás lesz május végén.